Γιατί οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι οικονομικοί και έχουν χαμηλές τιμές

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν αλλάξει την ζωή πολλών ανθρώπων στην χώρα μας. Πρόκειται για ένα σύστημα θέρμανσης του νερού το οποίο αποδεδειγμένα και με πολύ απλό τρόπο, δουλεύει εξαιρετικά αποτελεσματικά και βοηθάει στην δραστική μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ. Όπως μαρτυρούν και πολλοί που έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι τους, η διαφορά στον λογαριασμό ρεύματος είναι αρκετά μεγάλη και άμεσα ορατή, σχεδόν από τον πρώτο λογαριασμό!

Για πολλούς όλα αυτά ακούγονται σαν υπερβολές ή απλά αμφιβάλουν για το πόσο μεγάλη οικονομία μπορεί όντως να κάνει ένας ηλιακός θερμοσίφωνας. Δεν είναι καθόλου κακό να είναι κανείς καχύποπτος όταν ακούει «μεγάλα καλάθια», ωστόσο είναι καλό να έχει μια πλήρη γνώση των πραγμάτων για να μπορεί να έχει και μια σωστή κι εμπεριστατωμένη άποψη. Ας δούμε λοιπόν με απλά λόγια γιατί οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να μας γλυτώσουν αρκετά χρήματα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ!

Ο θερμοσίφωνας είναι εξαιρετικά ενεργοβόρος!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβει κανείς, είναι το γεγονός ότι ο παραδοσιακός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι από τις πιο «πεινασμένες για ενέργεια» συσκευές στο σπίτι μας. Πολλοί θεωρούν πως επειδή απλά τον ανάβουν για ένα τέταρτο την ημέρα δεν καταναλώνει και μεγάλη ποσότητα ρεύματος, αλλά κάτι τέτοιο απλά δεν ισχύει. Ο παραδοσιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται πολύ μεγάλη ποσότητα ρεύματος για να ζεστάνει το νερό, ειδικά αν έχει κρύο. Αν δεν έχετε πειστεί, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά στον μετρητή της ΔΕΗ ενώ δουλεύει ο θερμοσίφωνας σας. Είναι σίγουρο ότι ο δίσκος του μετρητή θα γυρνάει σαν τρελός!

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δουλεύει με δωρεάν ενέργεια!

Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα τους, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν σαν κύρια πηγή ενέργειας τον ήλιο. Με απλά λόγια, προσλαμβάνουν την ηλιακή ενέργεια με το φως του ήλιου – χάρη σε ειδικούς συλλέκτες – και τη μετατρέπουν σε θερμότητα, ζεσταίνοντας έτσι το νερό που έχουν στην ειδική δεξαμενή τους. Η ηλιακή ενέργεια είναι όχι μόνο απεριόριστη, αλλά είναι απολύτως δωρεάν, οπότε αυτόματα μπορείτε να ζεστάνετε το ρεύμα σας σχεδόν δωρεάν.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι πριν συνεχίσουμε. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας ενδέχεται να χρησιμοποιεί και αυτός λίγη ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Αυτό γίνεται για να κρατάει την θερμοκρασία του νερού στη δεξαμενή προκειμένου να παρέχει ζεστό όλες τις ώρες της ημέρας. Τις περισσότερες μέρες του χρόνου αυτό είναι εύκολο αλλά τον χειμώνα είναι λίγο πιο δύσκολο, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μικρή ποσότητα ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση δεν συγκρίνεται με αυτή του παραδοσιακού θερμοσίφωνα και είναι αμελητέα. Κύρια πηγή ενέργειας του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πάντα ο ήλιος!

Ξεφορτώνεστε την πιο ενεργοβόρα συσκευή του σπιτιού σας

Αν τοποθετήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα, τότε απλά δεν σας χρειάζεται πια ο παραδοσιακός θερμοσίφωνας που έχετε στο σπίτι σας. Δεδομένου λοιπόν ότι θα ξεφορτωθείτε μία από τις δύο συσκευές – η δεύτερη είναι φυσικά η κουζίνα σας και ειδικά ο φούρνος – με την μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος και θα την αντικαταστήσετε με μία ηλιακή, είναι σίγουρο ότι θα δείτε και σημαντική διαφορά στον λογαριασμό του ρεύματος. Με βάση τις τρέχουσες τιμές στους ηλιακούς θερμοσίφωνες, η επένδυση σας θα αποσβεστεί πλήρως σε 4 περίπου χρόνια.