
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν τοποθετηθεί σε πάρα πολλά σπίτια στη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά μας αλλά και σε μέρη με μεγάλη ηλιοφάνεια. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι προσφέρει πολύ μεγάλη οικονομία σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και κατ’ επέκταση και με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Υπάρχουν πολλοί ωστόσο οι οποίοι είναι λίγο διστακτικοί όσον αφορά την τοποθέτηση τους, κυρίως επειδή δεν ξέρουν πολλά πράγματα γι’ αυτούς. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που θεωρούν απλά υπερβολές τα όσα λέγονται για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Εδώ λοιπόν θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όλες τις συχνές απορίες που υπάρχουν σχετικά με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Πως δουλεύει ένας ηλιακός θερμοσίφωνας;
Ο τρόπος που δουλεύει ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πολύ απλός και στην ουσία είναι και αυτό που τον κάνει τόσο οικονομικό. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύστημα που αποτελείται από ηλιακούς συλλέκτες, ειδικές πλάκες αποθήκευσης θερμότητας και μία δεξαμενή στην οποία ζεσταίνεται αλλά και αποθηκεύεται το νερό. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, ο ηλιακός συλλέκτης «συλλέγει» το φως του ήλιου και το μετατρέπει σε θερμότητα η οποία και αποθηκεύεται στις ειδικές πλάκες, οι οποίες με τη σειρά τους ζεσταίνουν το νερό στη δεξαμενή το οποίο και στη συνέχεια φθάνει στο σπίτι μας.

Πώς γλιτώνω χρήματα από τη ΔΕΗ;
Το παραδοσιακό θερμοσίφωνο που θα βρούμε στα περισσότερα σπίτια, όπως όλοι γνωρίζουμε, δουλεύει με ρεύμα. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ακόμη και το πιο «αποτελεσματικό» και αποδοτικό θερμοσίφωνο απαιτεί πολύ μεγάλες ποσότητες ρεύματος για να ζεστάνει τη ποσότητα νερού που χρειάζεται για να κάνουμε μπάνιο. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου ρεύμα – το σχεδόν θα το εξηγήσουμε μετά – και δουλεύει κυρίως με την ηλιακή ενέργεια η οποία είναι και άπειρη αλλά και δωρεάν. Δεδομένου λοιπόν ότι θα αντικαταστήσουμε μία από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού μας με μία που έχει σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, είναι λογικό ότι θα μειωθεί και σημαντικά ο λογαριασμός της ΔΕΗ.
Καλά όλα αυτά, αλλά τι γίνεται τον χειμώνα;
Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι το γεγονός ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να δουλέψει κανονικά όλες τις ημέρες και τις νύχτες του χρόνου, ανεξαρτήτως εποχής. Τους καλοκαιρινούς και τους ανοιξιάτικους μήνες ένας ηλιακός θερμοσίφωνας τροφοδοτείται αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια. Τον χειμώνα αλλά και τις περιόδους με πολλές μέρες κακοκαιρίας, ο ηλιακός θερμοσίφωνας πάλι θα καταφέρει να συλλέξει αρκετή ηλιακή ενέργεια και θερμότητα, αλλά μπορεί να χρειαστεί να αναπληρώσει και κάποιες απώλειες χρησιμοποιώντας και λίγο ηλεκτρικό ρεύμα. Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση ρεύματος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα δε συγκρίνεται με αυτή ενός παραδοσιακού, αφού είναι σαφώς μικρότερη, αν όχι και αμελητέα.
Πώς γίνεται η εγκατάσταση;
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μία πάρα πολύ απλή υπόθεση. Ένα έμπειρο συνεργείο θα καταφέρει να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες εργασίες μέσα σε λίγες μόνο ώρες, πολλές φορές μάλιστα η διάρκεια των εργασιών περιορίζεται στις τρεις μόνο ώρες. Όπως μπορείτε να καταλάβετε λοιπόν, η ταλαιπωρία είναι ελάχιστη και θα μπορέσετε να απολαύσετε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα σχεδόν αμέσως μετά την αγορά του.
Από τιμές τι γίνεται;
Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση, ιδιαίτερα στις μέρες μας που τα οικονομικά μας δεν είναι και πάρα πολύ καλά. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, μία επένδυση για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα δεν είναι πολύ μεγάλη, εννοείται πως στις πόλεις υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με διάφορες τιμές, οπότε καλό θα ήταν να κάνετε και μια έρευνα αγοράς. Προτείνουμε να ψάξετε για επιχειρήσεις που κάνουν ειδικές προσφορές για την τοποθέτηση ή, ακόμη καλύτερα, συμπεριλαμβάνουν το κόστος της στη τιμή. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι θα πάρετε ένα πλήρες πακέτο και δε θα έχετε κάποιο κρυφό κόστος. Η επένδυση σας θα χρειαστεί περίπου 4 χρόνια για απόσβεση.