Φοβάσαι να βάλεις ηλιακό θερμοσίφωνα; Διάβασε αυτό!

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι πλέον ένα μέρος της ζωής και της καθημερινότητας πολλών Ελλήνων, πράγμα πολύ λογικό αν σκεφτεί κανείς την τεράστια οικονομία που κάνουν στο ρεύμα αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλιοφάνειας στην Ευρώπη, οπότε και η χρήση του ήλιου σαν πηγή ενέργειας είναι παραπάνω από ενδεδειγμένη. Κάθε μέρα λοιπόν όλο και περισσότεροι πείθονται και τοποθετούν ηλιακούς θερμοσίφωνες στο σπίτι τους, ξεφορτώνοντας τους «παραδοσιακούς» που είχαν.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιο που παρόλο που γνωρίζουν τα οφέλη που προσφέρουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι διστακτικοί απέναντι τους. Αυτό οφείλεται κυρίως σε κάποιους φόβους που έχουν λόγω ελλιπούς πληροφόρησης και ενημέρωσης. Ας προσπαθήσουμε να «αντιμετωπίσουμε» εδώ αυτούς τους φόβους!

Φοβάμαι ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν θα δουλεύει τη νύχτα!

Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αλλά και ο πιο λανθασμένος φόβος! Ας το πάρουμε με την απλή λογική: αν ο θερμοσίφωνας ήταν άχρηστος για μεγάλο μέρος της ημέρας, δεν θα τον προτιμούσε κανείς! Με απλά λόγια, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν και «αποθηκεύουν» θερμότητα κι έτσι προσφέρουν ζεστό νερό όλες τις ώρες της ημέρας. Εννοείται ότι η θερμότητα συλλέγεται την ημέρα.

Φοβάμαι ότι δεν θα ζεσταίνεται γρήγορα το νερό!

Εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: ο ηλιακός θερμοσίφωνας σας προσφέρει ζεστό νερό σχεδόν αμέσως και σίγουρα σε πολύ λιγότερο χρόνο απ’ ότι ο παραδοσιακός! Αυτό γίνεται για τον απλό λόγο ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποθηκεύει ζεστό νερό και δεν το ζεσταίνει όταν του το ζητάμε, όπως συμβαίνει με τον ηλεκτρικό. Με άλλα λόγια, το νερό είναι έτοιμο και ζεστό και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε την βρύση.

Φοβάμαι ότι δεν θα έχω ζεστό νερό τον χειμώνα!

Είναι αλήθεια ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες παλιού τύπου αντιμετώπιζαν προβλήματα λειτουργίας τις μέρες του χειμώνα στις οποίες επικρατούσε παγωνιά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες καινούργιου τύπου, οι οποίοι και δουλεύουν απρόσκοπτα όλες τις μέρες κι εποχές του χρόνου, λόγω της κατασκευής και του σχεδιασμού τους.

Φοβάμαι το έξοδο!

Οι τιμές που θα βρείτε στους ηλιακούς θερμοσίφωνες δεν είναι σε καμία περίπτωση απλησίαστες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και «τζάμπα». Όπως και να έχει, πολλές φορές η αγορά τους επιδοτείται αφού θεωρείται ένα πολύ οικολογικό μέσο θέρμανσης του νερού το οποίο και μειώνει σημαντικά τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια και τους ρύπους που συνδέονται με την παραγωγή της. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι σχετικές επιχειρήσεις κάνουν προσφορές κι ευκολίες πληρωμής. Σε κάθε περίπτωση, η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα σε 4 περίπου χρόνια.